اثرات مخرب کم خوابی بر بدن
اثرات مخرب کم خوابی بر بدن، تاثیر بسیار زیادی دارد و دارای عوارض مخربی در بدن و متابولیسم بدن میباشد، برای آگاهی از این اثرات و جلوگیری از آن همراه ما باشید. نباز مشاغل سامانه سراسری برتر ثبت مشاغل کشور، در این مقاله از تیاز مشاغل قصد دارد شما را با این تاثیرات آشنا کند بنابراین تا انتهای مطب همراه ما باشید.
حجم زیاد کارها و مشکلات اقتصادی، استرس و فشار روانی در زندگی شخصی و شغلی، حضور پررنگ شبکههای اجتماعی و ابزارهای ارتباط دیجیتال در زندگی ما، گوشیهای موبایل و نرمافزارهای آنها که نیمههای شب در رختخواب هم در دسترساند و با انواع ابزارها و مکانیزمهای گیمیفیکیشن ما را به سمت خود میکشانند.
علت کمبود خواب
مهمترین علت و اثرات کمبود خواب شامل موارد زیر است:
- افزایش سن
- جنسیت (در زنان بیشتر رخ میدهد)
- داشتن سابقه افسردگی
- شیفت کاری
- سفر با هواپیما (آب به آب شدن) یا دیگر اختلالات خواب و بیداری
- اضطراب و نگرانی بیش از حد
- استرس
- غم
عوارض کمبود خواب در کودکان
اختلال خواب یا کمبود خواب تنها مختص به بزرگسالان نیست و این روزها بسیاری از کودکان نیز با اختلال خواب دست و پنجه نرم میکنند. عوارض کمبود خواب در کودکان زیاد است و این عارضه میتواند موجب مشکلات زیادی برای آنها از جمله اختلال در رشد، کاهش سطح ایمنی و عدم تمرکز و کمبود حافظه شود. از اینرو مهم است که به نحوه خواب، محل خواب و ساعت خواب کودکان دقت کافی بشود.
اثرات کم خوابی بر مغز
طبق تحقیقات مختلفی که انجام شده است، اثرات بی خوابی باعث پیری زودرس مغز میشود. بی خوابی و کمبود خواب باعث میشود تا مغز برای ترمیم و جبران آسیبهای ناشی از بی خوابی بعضی از سیناپسهای خود را نابود کند. مطالعات نشان میدهد کمخوابی مستمر، باعث پیری زودرس مغز در بخشهای جلویی، گیجگاهی و جداری میشود.
بدخوابی و بی خوابی میتواند نقش مهمی در قدرت تفکر و یادگیری شما داشته باشد. یکی از عوارض بی خوابی بر مغز این است که به روند شناختی مغز آسیب میزند؛ قدرت توجه و هوشیاری و تمرکز و استدلال و حل مشکلات را خراب میکند و یادگیری و فهم مطالب را سختتر مینماید.
اثرات کم خوابی بر سیستم ایمنی
زمانی که فرد در خواب است، سیستم ایمنی بدن او موادی مانند آنتی بادیها و سیتوکینها را برای محافظت از بدن و جلوگیری از عفونتها تولید میکند. این ترکیبات برای مبارزه با مهاجمان خارجی مثل باکتریها و ویروسها مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از این سیتوکینها علاوه بر این که منجر به کارایی بیشتر بدن برای دفاع در برابر بیماریها میشوند، در بهبود خواب هم نقش دارند.اثر کم خوابی باعث نقص سیستم ایمنی بدن میشود.
برای بی خوابی چه بخوریم
اثر کم خوابی بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه یا خوابآلودگی بعد از شام، بیشتر افراد تاثیر مواد غذایی و نوشیدنیها بر سطح انرژی و هوشیاری خود را به شخصه تجربه کردهاند.
با توجه به این که 35 درصد از افراد از علائم بی خوابی رنج میبرند، قابل درک است که میل شدیدی برای بهرهگیری از مواد غذایی و نوشیدنی برای کمک به خواب بهتر وجود داشته باشد.
هم رژیم غذایی و هم خواب هر دو پیچیده هستند، به این معنی که هیچ غذای برای تضمین کمک به خواب بهتر وجود ندارد. با این وجود، برخی از غذاها و نوشیدنیها ممکن است به داشتن یک خواب شبانه راحت کمک کنند.